Borówka brusznica (czerwona) to roślina, która posiada liczne zastosowanie w leczeniu człowieka – działa jako środek na problemy z układem moczowym, przeciwzapalnie przy chorobie wrzodowej czy w leczeniu biegunki. Jednocześnie w przypadku plam pigmentacyjnych pojawiających się na skórze – wpływa na ich rozjaśnienie i zmniejszenie widoczności.
Borówka brusznica nazywana jest inaczej czerwoną jagodą lub borówką wiecznozieloną. W ziołolecznictwie wykorzystywany jest jej owoc a także liść borówki. Borówka brusznica to niewysokie krzewy – maksymalnie do 30 centymetrów wysokości, które rosną w lasach sosnowych a także umiarkowanie suchych mieszanych, co oznacza iż podczas spacerów możemy ją często napotkać na swojej drodze.
Bardzo często brusznica jest mylona z żurawiną. Oba owoce są mocno kwaśne a także bardzo czerwone, jednakże brakuje więcej podobieństw.
Liście borówki najczęściej stosujemy w schorzeniach układu moczowego – w zapaleniu pęcherza, nerek czy przy kamicy moczowej. Leczenie liśćmi jest skuteczne, ponieważ zawierają one arbutynę – substancję, która silnie odkaża drogi moczowe a jednocześnie działa moczopędnie, co wpływa na redukowanie stanu zapalnego. Jednocześnie liście borówki silnie działają przeciwbiegunkowo. Wiąże się to z zawartymi w nich garbnikami, które wykazują działanie ściągające – przede wszystkim na układ pokarmowy – co wiąże się z zmniejszaniem nieprzyjemnych wizyt w toalecie. Powyższa roślina działa również bakteriobójczo na żołądek i jelita, co wpływa pozytywnie na trawienie i przesuwanie się treści pokarmowych.
Borówka – a w szczególności ekstrakty wodne z jej liści – wpływa szczególnie przeciwbakteryjnie w stosunku do wybranych szczepów bakterii – między innymi takich, które bytują w ciele człowieka w przypadku wrzodów – miowa o bakteriach ze szczepu Helicobacter pylori. Także i w tym przypadku duży udział wykazuje kwas garbnikowy, co zostało udowodnione przez naukowców z University of Tartu w Estonii.
Udowodniono także, iż borówka może zapobiegać otyłości, ponieważ ekstrakty z jej owoców hamują lipazę trzustkową, co wiąże się z trawieniem tłuszczy a także zużywaniem energii. Borówka działa również na funkcje mózgu, poprawę pamięci czy ochronę nerek. Można używać borówki do konserwowania żywności, która hamuje rozwój pleśni i bakterii.
Powyższa roślina zawiera zaledwie 47 kalorii w przeliczeniu 100 gram. W swoim składzie posiada minimalną wartość tłuszczów nasyconych a także niewielkie ilości tłuszczów wielonienasyconych i jednonienasyconych i białka. W Borówce znajdziemy witaminę A i C, a także wapń i żelazo.
Ze względu na niewielką zawartość cukru a także niską kaloryczność, dietetycy zalecają spożywanie borówki. Nie określono do tej pory istotnej interakcji z lekami, tak jak w przypadku innych owoców. Jednocześnie bardzo rzadko występuje nietolerancja na powyższy owoc.
Jednakże warto pamiętać, iż pomimo powyższych plusów zbyt częste zażywanie liści borówki może być niebezpieczne. Zaobserwowano takie skutki jak : nudności i wymioty, pobudzenie a także niedokrwistość czy podrażnienia żołądka, co w dłuższym wymiarze może wywołać stany zapalne organizmu.
Obecnie istnieją obawy, iż wiele substancji zawartych w brusznicy może wpływać na eliminację bakterii w moczu, co w konsekwencji może powodować uszkodzenia wątroby czy zwiększać zachorowalność na raka.
Zalecane jest, aby kobiety w ciąży a także karmiące piersią skonsultowały się z lekarzem lub innym specjalistą w przypadku chęci spożycia dużych ilości powyższego owocu lub samych liści.
Borówkę można kupić w postaci dżemów , nalewek czy proszków w wielu sklepach stacjonarnych i internetowych, stąd zaopatrzenie się w powyższy produkt w chwili obecnej nie jest kłopotliwe.