Oliwki, ser feta, świeże liście sałaty, pomidorki koktajlowe… Brzmi znajomo? W ten sposób przyrządza się tradycyjną sałatkę grecką. Wszystkie składniki zostają wymieszane i skropione oliwą z oliwek. Coraz częściej drogocenny olej zastępowany jest rozmaitymi sosami, wśród których znajduje się między innymi sos winegret – łatwy w przygotowaniu, smaczny i przede wszystkim – bardzo zdrowy!
Pochodzący z kuchni francuskiej dressing to nic innego jak mieszanka oliwy z oliwek i octu. Obydwa składniki były wykorzystywane do przyprawiania potraw już w Starożytnym Rzymie, jednak oficjalny przepis pojawił się we Francji w XIX wieku. Winegret jest spolszczoną wersją oryginalnej nazwy vinaigrette i pochodzi od słowa vinaigre, które w języku francuskim oznacza po prostu ocet.
Winegret jest najpopularniejszym sosem sałatkowym, jest prosty w przyrządzeniu i odpowiedni dla osób na diecie redukcyjnej. Właściwy, oryginalny przepis uwzględnia tylko trzy składniki: ocet winny, oliwę i sól. Nie jest to jednak warunek konieczny a ze składnikami i proporcjami sosu można dowolnie eksperymentować. Można dodać musztardę, pieprz, chilli, sok z cytryny bądź ulubione zioła. We Włoszech do sosu winegret często dodaje się starty ser jednak ta wersja, ze względu na wysoką kaloryczność składnika nie jest polecana osobom, które dbają o linię. Dodatkowo użycie zbyt wielu dodatków może zniwelować charakterystyczny (i przepyszny!) smak sosu.
Sosy winegret możemy znaleźć na sklepowych półkach w gotowej wersji, jednak zdecydowanie lepiej jest go przyrządzić samodzielnie w domu – zajmuje to kilka minut i mamy pewność co do naturalnego składu dressingu. Domowy sos winegret zdecydowanie lepiej smakuje i nadaje potrawie zupełnie innego smaku.
Możemy również eksperymentować z rodzajem octu, którego używamy do przygotowania sosu. W tradycyjnej wersji używa się octu winnego ale równie dobrze sprawdzi się ocet ryżowy, jabłkowy czy balsamiczny. Nie zaleca się dodawania do mieszanki zwykłego octu białego – ma on zbyt intensywny smak i może zadziałać na niekorzyść walorów smakowych.
W przeciwieństwie do większości gotowych dressingów, których bazę stanowi majonez, winegret jest niskokaloryczny, zawiera ogromną ilość cennych witamin i minerałów oraz jest wyjątkowo lekkostrawny. Dodać go możemy niemal do każdej potrawy nie bojąc się przy tym o drastyczne zwiększenie jej wartości kalorycznej.
Jednym z podstawowych składników sosu jest oliwa z oliwek – składnik ten jest prawdziwą kopalnią minerałów a ponadto dostarcza naszemu organizmowi zdrowe, cenne tłuszcze niezbędne dla jego prawidłowego funkcjonowania. W przeciwieństwie do innych olei przyczynia się do utraty kilogramów, pomaga też zwalczyć stany zapalne organizmu i chroni przed chorobami serca i udarami.
Drugim ze składników sosu winegret jest ocet od zamierzchłych czasów używany jako środek leczniczy. Zawarty w nim kwas octowy wspomaga pracę tętnic a także zwalcza objawy grzybicy paznokci i infekcji uszu.
Sos winegret to również bogate źródło witaminy E, K a także selenu, potasu i sodu. Może być elementem niemal każdej diety, nadaje się dla cukrzyków oraz dla osób mających problem z cholesterolem.
Wersja podstawowa
Składniki:
Ocet i musztardę wymieszaj w miseczce oraz dopraw przyprawami
Dolewaj stopniowo oliwę cały czas mieszając sos
Restauratorka zaleca zagotować w syropie cukrowym sok z cytryny a następnie połączyć go z olejem. Kolejno dodajemy roztarty w occie i soli czosnek, posiekany koperek, pieprz i kozieradkę.
W innej wersji, bardziej „klasycznej” proponuje utrzeć dwa żółtka i dodać do nich olej słonecznikowy, ocet z białego wina i musztardę. Całość przyprawić połową ząbka czosnku roztartego z solą.