Pieczywo chrupkie jest jednym z najczęstszych zamienników konwencjonalnego pieczywa. Często uznawane jest za zdrowe i niskokaloryczne. Ale czy słusznie? To zależy jakie pieczywo chrupkie wybierzemy i z czym będziemy je jeść.
W wyborze odpowiedniego pieczywa dla naszego zdrowia, samopoczucia i sylwetki należy kierować się jego składem. Zwykle, im jest on dłuższy, tym gorzej. Starajmy się kupować pieczywo, które nie zawiera cukru, spulchniaczy, kaszki kukurydzianej, ekstraktu słodowego, czy substancji wzmacniających smak i zapach, ponieważ składniki te mają negatywny wpływ na nasz organizm.
Spis treści
TogglePieczywo chrupkie może występować w dwóch postaciach – jako chleb chrupki (wypiekany z mąki z dodatkiem drożdży) i chleb lekki (produkowany z użyciem wysokiego ciśnienia i temperatury, z dodatkiem słodu jęczmiennego, soli, cukru, drożdży czy mleka w proszku). Mleko w proszku poprawia smak produktu, ale osoby uczulone na mleko krowie lub nietolerujące laktozy powinny go unikać. Składnikiem niekorzystnym dla naszego zdrowia w pieczywie chrupkim jest cukier, który utrudnia odchudzanie, nie powinny go też stosować osoby cierpiące na cukrzycę. Drożdże są dodawane w celu nadania kromkom puszystości i odpowiedniej grubości. Słód jęczmienny natomiast poprawia smak i barwę produktu, ale nie jest on pożądanym składnikiem w zdrowej diecie.
Analizując kaloryczność pieczywa chrupkiego, jest ono średnio czterokrotnie mniej kaloryczne od zwykłego chleba, ale tylko, gdy porównamy do siebie kromki. Sytuacja jest odwrotna, gdy porównamy zawartość kcal w 100 g produktu – pieczywo chrupkie okaże się bardziej kaloryczne. Często jest ono zjadane w większej ilości, co spowodowane jest brakiem uczucia sytości przez konsumentów. W takiej sytuacji należy pieczywo chrupkie jeść z odpowiednimi dodatkami – o niskim indeksie glikemicznym. Jeśli naszą kanapkę posmarujemy słodkim dżemem, czy kremem czekoladowym, poziom cukru we krwi gwałtownie wzrośnie i następnie tak samo szybko spadnie, co spowoduje, że znowu poczujemy się głodni i sięgniemy po kolejny posiłek.
Godną uwagi zaletą pieczywa chrupkiego jest mniejsza zawartość sodu w porównaniu do tradycyjnego chleba i większa zawartość potasu, co ma znaczenie dla osób chorych na nadciśnienie. W składzie pieczywa chrupkiego bardzo rzadko spotkamy się ze sztucznymi dodatkami do żywności. Plusem wielu produktów tego typu jest ich lekkostrawność, co cenią sobie osoby chorujące na choroby układu pokarmowego. Dużą zaletą pieczywa chrupkiego jest też wygoda w jego stosowaniu. Można je zabrać ze sobą do torby czy plecaka – jest lekkie i często dostępne w małych opakowaniach. Nie wymaga też specjalnych warunków przechowywania. Niska wilgotność chleba chrupkiego (około 8 %) skutecznie utrudnia rozwój niepożądanych drobnoustrojów, co skutkuje dłuższym okresem przydatności do spożycia. Fakt niskiej zawartości wody wpływa również na zachowanie jego kruchości i chrupkości – cech tak bardzo pożądanych w przypadku pieczywa.
Pieczone chrupkie pieczywo można jeść na wiele sposobów, na przykład:
Ostatecznie, możliwości są niemal nieograniczone, a jedynym ograniczeniem jest wyobraźnia i gust.
Pieczywo chrupkie może być zdrowsze niż zwykły chleb, ale ogólnie rzecz biorąc, nie można stwierdzić jednoznacznie, że pieczywo chrupkie jest zdrowsze od chleba.
Wszystko zależy od rodzaju pieczywa i jego składników. Jeśli porównujemy standardowe, białe pieczywo i chleb, to pieczywo chrupkie ma więcej błonnika i mniej węglowodanów, co może być korzystne dla osób na diecie niskowęglowodanowej lub zmagających się z cukrzycą. Ponadto, pieczywo chrupkie może mieć niższy indeks glikemiczny niż niektóre rodzaje chleba, co oznacza, że nie podnosi poziomu cukru we krwi tak szybko jak niektóre produkty zbożowe.
Jednakże, należy pamiętać, że pieczywo chrupkie może być również wysokokaloryczne i zawierać dużo soli, jeśli jest produkowane z dużą ilością soli. Ponadto, pieczywo chrupkie może nie zawierać tak wielu składników odżywczych, jak niektóre rodzaje chleba, takie jak chleb pełnoziarnisty, który zawiera więcej błonnika, witamin i minerałów.
W każdym razie, wybierając pomiędzy pieczywem chrupkim i chlebem, warto zwrócić uwagę na skład produktu i wybrać wersję, która jest niskokaloryczna, zawiera mniej soli i więcej błonnika. Najlepiej wybierać pieczywo z pełnego ziarna, ponieważ zawiera więcej składników odżywczych niż pieczywo białe.
Reasumując w sklepach są dostępne pieczywa chrupkie o lepszym, jak i gorszym składzie surowcowym. Należy zawsze czytać składy kupowanych przez nas artykułów spożywczych, nie tylko jeśli chodzi o pieczywo. Najlepiej wybierać chleb chrupki z mąki pszennej pełnoziarnistej, żytniej lub orkiszowej. Warto sięgnąć po pieczywo wzbogacone przeróżnymi dodatkami mającymi poprawiać smak, jak i wartość odżywczą produktu, takimi jak zioła, ziarna sezamu, pestki dyni i słonecznika, siemię lnianie, czy otręby. Zasadnicze znaczenie ma również to, co położymy na naszą kanapkę. Sięgając po pieczywo chrupkie, warto wybrać pełnoziarniste pieczywo wasa, które przez zawartość nasion, jest doskonałym źródłem zdrowych kwasów tłuszczowych oraz składników mineralnych. Chleb wasa ma wiele innych, ciekawych rodzajów, które warto spróbować.
Wyprawka do przedszkola - o czym trzeba pamiętać