Nawet najmniejsze przeziębienie u dziecka może skończyć się poważną infekcją. Syrop z mniszka lekarskiego skutecznie zwalcza pierwsze objawy choroby. Taki specyfik z pewnością przyrządzała już Twoja mama, babcia i prababcia. Sprawdź jak zrobić syrop z mniszka lekarskiego i w jaki sposób podawać go swojemu dziecku, by skutecznie zwalczyć oznaki choroby.
Mniszek lekarski to roślina jadalna, która charakteryzuje się żółtym, kulistym kwiatem. Wielbiciele pięknych, zielonych trawników najczęściej chcą się go pozbyć, ponieważ za bardzo rzuca się w oczy i szybko się rozsiewa. Niewielu ludzi ceni mniszka za jego właściwości… zdrowotne. Aby ta roślinna mogła zwalczyć objawy niektórych chorób, które najczęściej dotykają dzieci w okresie jesienno-zimowym, poświęć trochę czasu na zrobienie drogocennego syropu z mniszka lekarskiego. Przepis znajdziesz poniżej.
Spis treści
ToggleSyrop z mniszka lekarskiego zawiera drogocenne dla zdrowia składniki. Właściwości lecznicze tej niepozornej rośliny były znane już w medycynie ludowej. Aby syrop z mniszka lekarskiego był aromatyczny, a w smaku nie miał delikatnej goryczy, kwiaty powinno się zbierać od końca kwietnia do końca maja. Ważna jest również pora dnia, w której zbiera się kwiaty z łąki. Eksperci zalecają zrywanie ich przed południem, kiedy to główki kwiatowe są otwarte, a płatki aromatyczne i słodkie.
Syrop powstaje po wymieszaniu płatków rośliny z wodą, cukrem i cytryną – proporcję znajdziesz w dalszej części tekstu. I co najważniejsze – bez obaw możesz go podawać swojemu dziecku.
Tej drogocennej dla zdrowia roślinie przypisuje się właściwości przeciwzapalne i przeciwwirusowe. Nasi przodkowie najczęściej tym specyfikiem leczyli wszystkie rodzaje kaszlu oraz ból gardła. Syrop z mniszka lekarskiego ma również wpływ na zmiany chorobowe na skórze, infekcje żołądkowe oraz… koncentrację. Jak sama widzisz, w domowej apteczce warto mieć zawsze syrop z mniszka lekarskiego. Wirusy i bakterie to najczęstsze przyczyny infekcji. Dzięki niemu Twoje dziecko może uniknąć poważnych chorób, wizyt u lekarza i hospitalizacji. Ale syrop z mniszka lekarskiego może również wzmocnić organizmy członków Twojej rodziny. Sama sprawdź, w jaki sposób!
Prawidłowo przyrządzona mikstura z mniszka lekarskiego zawiera również witaminę A, C i D oraz niektóre witaminy z grupy B. Ale to nie wszystko. Ten kwiat, który przez większość ludzi uważany jest za polny chwast, uzupełni również braki krzemu, magnezu i potasu w organizmie Twojego dziecka. Prawidłowo działający układ odpornościowy jest niezwykle ważny. Dzięki drogocennym właściwościom syropu z mniszka lekarskiego możesz go skutecznie wzmocnić. A przyrządzenie syropu z mniszka nie zajmie Ci wiele czasu. Jest to szybki sposób na polepszenie stanu zdrowia. Koszt syropu, w porównaniu do popularnych suplementów diety, jest naprawdę niewielki.
Aby lecznicza mikstura była aromatyczna i pozbawiona charakterystycznej dla mniszka goryczki, warto dokładnie zaplanować przygotowanie syropu. Najpierw znajdź miejsce położone z dala od ruchliwej drogi. Najlepiej by polana lub łąka była w ogóle wyłączona z upraw i zabiegów nawożenia.
Zacznij od zbierania płatków mniszka w słoneczny dzień przed południem. Następnie rozłóż zebrane kwiaty tej rośliny na kilka godzin na białym papierze lub w przewiewnym miejscu. W ten sposób małe robaczki, które chowają się w żółtych kwiatach, same opuszczą swoją kryjówkę. Następnie, odetnij ostrym nożykiem zielone łodyżki. Jeśli chcesz całkowicie wykluczyć smak delikatnej goryczy, możesz odciąć również zielony spód kwiatów.
Będziesz potrzebowała:
Przygotowane wcześniej płatki kwiatów zalej zimną wodą i całość umieść w garnku. Na kuchence ustaw mały płomień i gotuj napar przez 15 minut. Następnie odstaw go w ciemne i chłodne miejsce na 24 godziny.
W kolejnym kroku przez sito z małymi dziurkami lub przy użyciu gazy odcedź powstały napar od kwiatów. Nektar umieść w garnku i ponownie zacznij gotować. Do garnka dodaj cukier i sok z cytryny. Konsystencja syropu z mniszka lekarskiego zależy od całkowitego czasu gotowania. Jeśli chcesz uzyskać gęstość, która przypomina miód, gotuj miksturę 3-4 godziny ciągle ją mieszając. Minimalny czas gotowania, przy bezustannym mieszaniu syropu wynosi 120 minut.
Przygotowany w taki sposób syrop z mniszka lekarskiego możesz przechowywać przez rok.
Dawkowanie syropu z mniszka zależy od tego, w jakich okolicznościach będziesz go stosować. Jeśli chcesz złagodzić ból gardła, lub ochronić organizm przed kaszlem – jedną łyżeczkę syropu pij 2-4 razy dziennie. Taka dawka jest odpowiednia zarówno dla dzieci, jak i dla dorosłych. Jeśli dzięki właściwościom mniszka lekarskiego chcesz zniwelować dolegliwości żołądkowe, trawienne pij syrop 3 razy dziennie 15 minut przed posiłkiem.
Ze względu na wysoką zawartość cukru syrop z mniszka lekarskiego nie jest polecany dzieciom i dorosłym z insulinoopornością lub cukrzycą. Przeciwwskazaniem jest również nadkwasota i wrzody żołądka.
Syrop z mniszka lekarskiego, ze względu na drogocenne właściwości oraz zawartość ważnych dla zdrowia witamin powinien się znaleźć w każdej domowej apteczce. Jeśli nie masz czasu lub możliwości przygotowania go samodzielnie, pamiętaj, że możesz kupić gotowy wyrób w sklepach internetowych.
Bibliografia:
[1] Praca zbiorowa, Świat roślin, skał i minerałów, Wydawnictwo PWRiL, 1984.
[2] J. Biegański, Ziołolecznictwo. Nasze zioła i leczenie się nimi, 2020.
Wyprawka do przedszkola - o czym trzeba pamiętać