Ser żółty to popularny i powszechny produkt spożywczy powstający w wyniku wytrącenia z mleka, tłuszczu i białka. Znany jest od czasów Mezopotamii, czyli od około 10 tysięcy lat. Jego profesjonalna nazwa to ser podpuszczkowy twardy. Swój żółty kolor zawdzięcza głównie zawartemu w nim retinolowi ( witamina A). Istnieje wiele odmian i rodzajów tego nieco kontrowersyjnego produktu spożywczego.
Dobre źródło wapnia, jako pochodna mleka – w plastrze żółtego sera zawarte jest go około 160 do200 miligramów oraz białka i witaminy B12. Niestety występują w nim też obficie tłuszcze ( 20 do 30 gram na 100 gram sera), sole i cholesterol. Niestety ser żółty jest też bardzo kaloryczny, a ich wartość odżywcza wynosi 300-500 kcal/100 g.
Nadwaga, choroby układu krążenia w tym nadciśnienie tętnicze, alergie, dieta redukująca masę. Problemem jest duża ilość kalorii zawarta w serze żółty. Warto poszukać innych serów, które są mniej kaloryczne i zawierają mniej tłuszczu.
Uwagę należy zwrócić na produkty seropodobne zawierające niebezpieczne dla zdrowia tłuszcze trans. Nie mogą one być nazwane serem, jednak mogą mylić swoim wyglądem. Kierując się kupnem dobrego sera należy patrzeć na jego skład – im krótszy, tym ser jest zdrowszy. Porządny ser żółty praktycznie nie powinien zawierać węglowodanów i nie powinien mieć podejrzanie długiej daty przydatności. Trzeba bardzo uważać na wszelkie dodatki, konserwanty chemiczne poprawiające zapach, konsystencje oraz smak i barwniki, ponieważ spożycie ich może skończyć się różnymi problemami zdrowotnymi od objawów alergicznych, słabszego wchłaniania leków po biegunkę i bólowy. Należy zwrócić uwagę także na dziury w serze. Dziury o kształcie nieregularnym lub postrzępionym mogą świadczyć o zbyt krótkim czasie dojrzewania sera lub zanieczyszczeniu w procesie produkcji.
Według zaleceń dietetyków ser żółty jako dodatek 2 – 3 razy w tygodniu to optymalna i bezpieczna dla zdrowia i życia porcja. Ze względu na swoje liczne cenne właściwości warto wliczyć go do swojego bilansu kalorycznego zgodnie z zaleceniami ekspertów w dziedzinie żywienia, a na pewno wspaniale urozmaici i wzbogaci dietę.
Tak jak dużo jest rodzajów sera, tak dużo potraw można z niego zrobić. Popularnym dodatkiem jest sos serowy. Dobrym wyborem będzie także omlet z serem.