Każdy miód jest bardzo zdrowy. Często może zastąpić kurację lekami w przypadku przeziębienia czy osłabienia organizmu. Miody można pozyskiwać z różnych roślin, na ich tle mlecz wyróżnia się niesamowitymi właściwościami i niską ceną. Mniszek lekarski, popularnie znany jako dmuchawiec rośnie w wielu przydrożnych poboczach czy na łąkach. Pomimo powszechnego występowania tej rośliny, pozyskanie z niej miodu bywa ciężkie, ponieważ pszczoły wykorzystują nektar z mlecza na pożytek rozwojowy. Miód korzystnie wpływa na funkcjonowanie narządów wewnętrznych, jest polecany w przypadku leczenia chorób i wpływa na prawidłowe funkcje organizmu. Najlepszym miesiącem na pozyskanie miodu z mlecza jest okres majowy. W tym czasie mniszek kwitnie, pszczoły mają okazję zebrać nektar. Cechuje się on dużą słodyczą, dzięki czemu jest świetnym dodatkiem do herbaty. Posiada aksamitną i delikatną konsystencję dlatego sprawdzi się również jako dodatek do naleśników, kanapek czy słodkich tostów. Ma jasny kolor, który z czasem ciemnieje i nabiera bursztynowej barwy. Często wykorzystuje się go także w przemyśle leczniczym jako składnik bazowy leków.
Spis treści
ToggleJest to miód bogaty w wiele witamin i minerałów, które wpływają na prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Jest bogaty w białka, karotenoidy, triperteny oraz witaminy z grupy C i B2, żelazo, magnez, potas i fosfor. Zawiera również cukry proste, takie jak glukoza i fruktoza oraz cholina, która wspiera funkcjonowanie wątroby.
Najczęściej stosuje się go na choroby związane z nieprawidłowym funkcjonowaniem wątroby, dzięki temu, że zawiera cholinę obniża poziom lipidów co powoduje żółciopędny efekt. Ma zastosowanie również w problemach z żołądkiem, ponieważ wspomaga trawienie, eliminuje nadkwasotę i działa na ten organ osłonowo. Miód mniszkowy wspomaga także pracę nerek, pomaga w problemach z niedokrwistością w komórkach i usprawnia funkcjonowanie układu moczowego oraz pęcherza. Dzięki działaniu moczopędnemu pomaga w pozbyciu się toksyn i wirusów z organizmu i jest zalecany dla mężczyzn, którzy borykają się z problemem choroby prostaty. Zaleca się go wówczas łączyć z pyłkiem kwiatowym. W przypadku osłabienia, wyczerpania organizmu, oraz problemów z reumatyzmem można stosować miód z mniszka lekarskiego doraźnie. Można nim smarować podrażnioną skórę ponieważ wpływa pozytywnie na gojenie się ran. Miód mniszkowy warto również stosować w okresie odbywania kuracji antybiotykowej, ponieważ ma właściwości osłonowe, jest naturalnym probiotykiem.
Do przygotowania miodu z mniszka lekarskiego potrzebny będzie przede wszystkim kwiat mlecza, najlepiej zbierać go bez łodyg, można zostawić koronę. Przed spacerem na łąkę warto zaopatrzyć się w rękawiczki, ponieważ mniszek lekarski ma właściwości brudzące. Po zebraniu kwiatów najlepiej rozłożyć je na papierze lub stole na około dwie godziny i poczekać, aż wyjdą z nich wszystkie małe robaczki. Po tym czasie warto jeszcze raz dokładnie przejrzeć kwiaty i wrzucić je do garnka, a następnie zalać wodą. Na 1000 zebranych okazów przypada około 2 litry wody. Wywar należy postawić na ogniu, dodać do niego sok z 4 cytryn i gotować powoli przez około godzinę. Po tym czasie odstawić na kilkanaście godzin do wystudzenia. Kolejnym krokiem jest odcedzanie kwiatów i dodanie do nich 2 kilogramów cukru i ponownego gotowania przez około trzy godziny. Im dłuższy czas gotowania tym miód stanie się bardziej gęsty. Po tym czasie wystarczy przelać ciepły roztwór do słoików i gotowe!
Miód mniszkowy posiada wiele właściwości, które korzystnie wpływają na funkcjonowanie organizmu dlatego warto często go stosować.
Wyprawka do przedszkola - o czym trzeba pamiętać