Dotychczasowe badania pokazują, jak ważny jest pierwszy etap żywienia malucha. Właściwie od najmłodszych lat dzieci budują swoje nawyki żywieniowe, kształtują preferencje co do posiłków, co z kolei ma znaczący wpływ na ich zdrowie, kondycję i późniejszą dietę.
Nic więc dziwnego, że rodzice coraz częściej przykładają ogromne znaczenie nie tylko do jakości posiłków, ale także do ich ilości i obecności poszczególnych mikro i makroskładników.
Zadanie to jest szczególnie znaczące w przypadku niemowląt, które powinny mieć niezwykle staranny i kompletny jadłospis w ciągu dnia. Zatem, ile powinien zjadać miesięczny maluch i kiedy dziecko zaczyna jeść normalne jedzenie? Na to zwrócić uwagę tworząc pierwsze menu i których składników lepiej unikać?
Dieta w tym okresie niejako programuje przyszłe życie dziecka. Dlatego musisz być pewna, że dostarczasz mu drogocennych składników i bezpiecznych produktów, które przez pierwsze lata życia kształtują metabolizm i pozytywnie wpłyną na dojrzewanie układu immunologicznego, nerwowego i pokarmowego. Pamiętaj, że twoje decyzje mają znaczenie w kontekście budowania preferencji, które zostaną z dzieckiem aż do końca jego życia.
W związku z tym znaczącym etapem, powstała pewna reguła żywienia, którą opracowała Światowa Organizacja Zdrowia, mówi ona, że:
Do 6 miesiąca życia zaleca się karmienie mlekiem matki. Zgodnie z zaleceniami powinno być to karmienie na żądanie, głównie dlatego, że organizm niemowlęcia nie potrzebuje żadnych innych produktów. To w tym czasie mleko jest absolutnie wystarczające i odżywcze, zapewnia prawidłowy rozwój, zaspokaja potrzeby energetyczne. Wbrew panującym mitom – jest wystarczające także podczas choroby czy upałów. Mleko mamy to także doskonałe paliwo do rozwoju nerwowego, do budowania pozytywnych relacji z żywieniem, budowania odporności i zapobiegania chorobom.
Oczywiście ciężko jest jednoznacznie odpowiedzieć, bowiem każdy maluch i organizm jest inny i wymaga indywidualnego traktowania. Najczęściej po upływie pierwszych miesięcy życia dziecko zaczyna coraz śmielej wykazywać chęć spożywania nowych pokarmów i posiłków, dlatego najważniejsza jest obserwacja własnego dziecka.
Pierwsze reakcje i zachowania, które mogłyby sygnalizować chęć poszerzenia diety mają miejsce około 3-4 miesiąca życia, kiedy to dziecko zaczyna się intensywnie ślinić i wkładać wszystko do buzi. Warto jednak pamiętać, że objawy te niekoniecznie muszą być tożsame z chęcią zajadania nowych posiłków. Dlatego też dużo bezpieczniej jest rozszerzać dietę w okolicach 6 miesiąca życia. Lekarze podkreślają, że niektóre grupy niemowląt mogą wymagać jednak bardziej indywidualnego podejścia, a polscy eksperci podkreślają, że moment rozszerzenia diety powinien nastąpić nie szybciej niż w 17 tygodniu i nie później niż w 26 tygodniu życia.
Miesięczne dziecko powinno zostać karmione w sposób samoistny, to znaczy wtedy kiedy wykazuje chęć, bądź potrzebę spożywania. Szacuje się, że niemowlę spożywa od 600 do 750 ml pokarmu, podczas gdy jednorazowo jest w stanie zjeść maksymalnie 180 ml. Ilość posiłków zmienia się wraz z wieku – tak oto niemowlę do pierwszego tygodnia życia najczęściej zjada około 8 posiłków dziennie, podczas gdy trzymiesięczne dziecko spożywa tych posiłków 5.
W przypadku dziecka starszego przydatny może się okazać tzw. talerz żywieniowy, który dokładnie pokazuje wartość rekomendowanych produktów. Tak oto w dobowym jadłospisie dziecka powinny znajdować się:
W takim wypadku liczba posiłków powinna oscylować w granicach 4-5.
Bibliografia:
[1] Lawrence, R. M., & Lawrence, R. A. (2004). Breast milk and infection. Clinics in perinatology, 31(3), 501-528.