Domowe bułki czy są zdrowsze od sklepowych? Przepis na bułki orkiszowe

Domowe bułki czy są zdrowsze od sklepowych? Przepis na bułki orkiszowe

Nie ma na świecie potrawy, która potrafi swoim zapachem bardziej nęcić od aromatycznej woni świeżo upieczonych bułeczek. Zapach, docierający we wszystkie zakamarki, pomaga poczuć prawdziwie rodzinną atmosferę. A do tego chrupka skórka i ten smak… Nad walorami smakowymi domowego pieczywa można rozwodzić się godzinami. Jednak nie tylko smak determinuje przewagę własnoręcznie wykonanych bułeczek nad tymi kupionymi w pobliskim sklepie – kluczową rolę odgrywa tutaj negatywny wpływ kupnego pieczywa na zdrowie naszego organizmu.

Domowe czy sklepowe – które bułki są zdrowsze?

Oprócz zaoszczędzenia pieniędzy i czasu na dotarcie do sklepu – łatwe i szybkie bułeczki domowe są o wiele zdrowszym rozwiązaniem niż gotowe produkty.

Ogromnym plusem domowych bułeczek jest fakt, że wiemy, co się w nich znajduje. Dzięki temu mamy realny wpływ na zdrowie i dobre samopoczucie – zarówno własne, jak i całej naszej rodziny. W domowych bułeczkach możemy ograniczyć, a nawet wyeliminować sól. Gotowe produkty zawierają blisko 1,5 g soli na 100 g, co stanowi 25% dziennej dawki soli dla dorosłej osoby.

Czy kiedykolwiek zastanawiałeś się, co prócz podstawowych składników, znajduje się w sklepowym pieczywie? Gotowe bułki są naszpikowane emulgatorami i konserwantami, które w sztuczny sposób wydłużają datę przydatności do spożycia. Ponadto często stosuje się również środki, przyspieszające proces wypiekania pieczywa. Masz tą gwarancję, że jedynym dodatkiem w Twoich bułeczkach będzie to, o co zechcesz uzupełnić wypiek z własnej woli – proponujemy ziarna sezamu, dyni, siemienia lnianego i słonecznika lub suszone owoce. Wymienione dodatki wzbogacą Twoją dietę w błonnik pokarmowy, zdrowe tłuszcze i przeciwutleniacze.

Poza tym, nawet najbardziej zdrowo przedstawiane bułki sklepowe częstą zawierają mnóstwo tłuszczu – średnio jest to około 10 g tłuszczu na 100 g produktu. Owszem, tłuszcze są zdrowe – pod warunkiem, że mowa o tłuszczach nienasyconych, których na próżno można się doszukiwać w sklepowym pieczywie. Domowe bułki są znakomitą okazją do wyeliminowania tłuszczów nasyconych na rzecz nienasyconych – jak to mawiają: ,,Zło dobrem zwyciężaj”.

Bułki orkiszowe – przepis

Istnieje wiele rodzajów pieczywa – każdy zapewne ma swojego faworyta. Jednym z najsmaczniejszych i najzdrowszych wyborów będą bułki orkiszowe. Jeżeli nie masz pod ręką żadnego babcinej receptury – polecamy Ci skorzystanie z poniższej propozycji. Bułki orkiszowe wykonane według tego przepisu będą puszyste i miękkie, z cudowną, lekko orzechową nutą.

W przepisie jest mieszanka mąki orkiszowej i pszennej – możesz użyć jedynie mąkę orkiszową. Miej jednak na uwadze, że takie bułki mogą stracić swoją formę – będą wydawać się płaskie.

Składniki:

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka pełnoziarnistej mąki orkiszowej
  • 1 łyżeczka drożdży błyskawicznych
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżka miodu
  • ¾ szklanki letniej, przegotowanej wody

Wykonanie:

Wsyp do miski obydwie mąki, drożdże i sól. Stopniowo dodawaj olej, miód i ciepłą wodę, cały czas mieszając, aż do połączenia się składników i uzyskania jednolitej konsystencji. Następnie wyłóż ciasto na posypaną mąką powierzchnię i zacznij delikatnie ugniatać – wykonuj czynność przez parę minut. Uwaga! Zbyt długie ugniatanie ciasta może sprawić, że stanie się ono zbyt lepkie. Odpowiednio ugniecione ciasto pozostanie miękkie, jednak nie będzie przyklejać się do dłoni. W razie potrzeby możesz dodać odrobinę mąki.

Wyciągnij dużą miskę i posmaruj ją lekko olejem. Następnie przełóż do niej ciasto. Umieść miskę w ciepłym, suchym miejscu. Świetnym rozwiązaniem będzie włożenie miski do lekko nagrzanego piekarnika – to znacznie skróci czas dojrzewania. Pozostaw ciasto na około godzinę – w tym czasie powinno podwoić objętość.

Wyrośnięte ciasto ponownie przekładamy na posypany mąką blat kuchenny lub inną, płaską nawierzchnię i energicznie naciskamy je palcami – taki zabieg pomoże pozbyć się bąbelków powietrza. Następnie podziel ciasto na 6 równych części.

Wyłóż blachę papierem do pieczenia. Posyp dłonie mąką i każdą z 6 części uformuj na kształt kulki. Ułóż kawałki na przygotowanej blasze w odstępach na 4 cm. Całość przykryj ścierką i pozostaw na 30 min. To dobry czas, aby nastawić piekarnik – rozgrzej go do 240℃.

Wstaw blachę z bułkami do piekarnika i piecz przez około 15 min. Gotowe bułki rozpoznasz po kolorze i konsystencji – będą rumiane i miękkie. Pozostaw do ostygnięcia.

Redakcja

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.