Najzdrowsze warzywa czyli co wybrać w sklepie? Doradzamy!

Najzdrowsze warzywa czyli co wybrać w sklepie? Doradzamy!

Każdy z nas zapewne od dziecka słyszał, że warzywa są zdrowe i że powinniśmy jeść ich jak najwięcej. Zalecane jest spożywanie co najmniej pięciu dziennie. Oczywiście wszystkie są zdrowe i ich spożywanie absolutnie nie wyrządzi nam krzywdy (jeśli nie mamy zdrowotnych przeciwskazań do ich spożywania). Istnieją jednak takie warzywa, które wykazują się wyjątkowo dobroczynnymi właściwościami.

Zdrowe warzywa czyli jakie?

Pierwszym z nich jest pomidor, który bogaty jest między innymi beta-karoten, żelazo, fosfor, miedź, sód, wapń, magnez, kwas foliowy, cynk oraz kwas liponowy, który ma dobry wpływ na metabolizm i poziom cukru we krwi. Oprócz tego w pomidorach znaleźć możemy witaminę C, której zadaniem jest uładnienie przyswajania żelaza, witaminę P, K oraz E. Cholina jest składnikiem, który w szczególności pomoże osobom, które mają problemy ze snem, pamięcią lub skurczami. Warzywo to wpływa też dobrze na jelita, wzrok, ciśnienie oraz funkcjonowanie mózgu. Obniża cholesterol, wzmacnia odporność, opóźnia starzenie się skóry i ma właściwości antybiotyczne. Z powodu wysokiej zawartości błonnika oraz potasu, spożywanie pomidorów zaleca się osobom narażonym na choroby układu krążenia.

Kolejnym bardzo zdrowym warzywem jest burak. Magnez, potas, wapń, sód, witamina C, B1, A oraz żelazo, to tylko część składników w nim zawartych. Antocyjany, które odpowiadają za czerwony kolor buraka, zachowują się jak przeciwutleniacze – chronią organizm przed bakteriami i wolnymi rodnikami. Burak może obniżyć ciśnienie, pomóc w walce ze zgagą, zmniejszyć ryzyko nowotworów, chorób układu krążenia oraz pokarmowego, jak również wzmocnić odporność. Dzięki obecności kwasu foliowego, witaminy C oraz B9, buraki są zalecane dla pacjentów z anemią. Są jednak osoby, którym spożywanie tego warzywa nie służy. Jeśli więc ktoś odczuwa dyskomfort w jelitach lub żołądku po zjedzeniu buraka, niech najlepiej zamieni go na inne warzywo.

Szpinak powinien być najlepszym przyjacielem alergików oraz osób ze zwiększonym ryzykiem chorób układu krążenia. Dzięki kwercetynie łagodzi stany zapalne oraz może zapobiec między innymi miażdżycy. Również kobietom w ciąży zaleca się zaprzyjaźnienie się ze szpinakiem. Jest on bowiem bogaty w kwas foliowy i pomaga w prawidłowym rozwoju dziecka. Dodatkowo, w tym warzywie znajdziemy witaminę C oraz K, mangan, magnez, żelazo, wapń oraz beta-karoten i luteinę, które dbają o naszą urodę. Połowa tych właściwości jest jednak tracona przy podgrzewaniu szpinaku, dlatego też należy dbać żeby jak najczęściej jeść go na surowo.

Kolejnym bardzo zdrowym warzywem jest brokuł. Przede wszystkim zawiera dużo witamin K, C, A oraz E. Pierwsza z nich odpowiedzialna jest za prawidłowe krzepnięcie krwi, witamina C natomiast pomaga w oczyszczeniu organizmu, dba o kondycję skóry, chrząstek, kości, ścięgien oraz chroni przed wolnymi rodnikami. Razem, witaminy C i K regulują metabolizm witaminy D, co pomaga w przypadku jej niedoboru. Jedna garść tego warzywa to dzienne zapotrzebowanie na wspomniane dwie witaminy, a szklanka zapewni dzienną potrzebę dostarczenia błonnika. Sulforafan zawarty w brokułach ma działanie wspomagające walkę z nowotworami oraz profilaktykę, jednak aby odczuć jego dobroczynne działanie, należy jeść warzywo na surowo. Oprócz wymienionych właściwości, brokuły pomagają w walce ze stresem oksydacyjnym, zmniejszając przez to prawdopodobieństwo wystąpienia chorób przewlekłych. Jeśli można mówić o złych właściwościach tego warzywa to warto wspomnieć, że goitrogeny w nim zawarte hamują przyswajanie jodu dlatego też osoby cierpiące na choroby tarczycy nie powinny spożywać go w dużych ilościach. Również przy chorobach jelit nie poleca się zajadania brokułami.

Wśród warzyw wykazujących ponadprzeciętne właściwości prozdrowotne można również wymienić marchew, jarmuż, szparagi, bataty, pietruszkę, kapustę, karczochy, dynię, paprykę oraz czosnek i wiele innych. Każde warzywo bez wątpienia ma w sobie dobre składniki, które powinniśmy spożywać. Jeśli jednak zależy nam na konkretnym mikroelemencie, konkretnym działaniu, warto najbardziej wartościowe warzywa wlączyć do naszej diety na stałe. Na pewno przyniesie to wiele korzyści i pomoże utrzymać nasz organizm w dobrym zdrowiu znacznie dłużej.

Redakcja

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *