Zdrowa, orzeźwiająca i pyszna – tak w skrócie można opisać letnią sałatkę owocową, która będzie wspaniałym, lekkim podwieczorkiem i smaczną przekąską – sprawdzi się zwłaszcza w upalne i słoneczne dni. Uświetni również letnie przyjęcie czy urodziny dziecka w ogrodzie.
Sałatki owocowe to również zdrowa alternatywa dla tuczących lodów i słodkich deserów. Poza tym pięknie wyglądają, mieniąc się mnóstwem naturalnych kolorów. A co ważne – ich przygotowanie nie jest czasochłonne ani trudne.
Poniżej radzimy, jakie owoce wybrać, kiedy na niebie grzeje słońce, a natura hojnie raczy nas darami lata. Sprawdź również nasz przepis na sałatkę owocową.
Spis treści
ToggleSałatki owocowe to świetny pomysł na przekąskę czy lekki posiłek, który z pewnością zadowoli zmysły i doda ci niesamowitej energii. Co więcej, sałatki z owoców nawadniają organizm, co jest istotne szczególnie latem, a zwłaszcza podczas upałów. Są też zdrowym i lekko strawnym deserem – owoce zawierają przecież szereg cennych witamin i mikroelementów.
Ich wykonanie nie zabiera dużo czasu, a każdy przepis na sałatkę owocową jest naprawdę prosty – wystarczy, że dokładnie umyjesz owoce, oczyścisz z szypułek lub usuniesz pestki, po czym wymieszasz razem w misce. Możesz również przygotować sałatkę warstwową – to dobry pomysł przy owocach, takich jak truskawki czy maliny, które wymieszane mogą utracić swoją pierwotną konsystencję.
Taka warstwowa sałatka świetnie prezentuje się w pucharkach z przezroczystego szkła albo słoiczkach. A wszystko ma jeszcze jeden plus – masz z głowy nakładanie kolejnych porcji, bo każdy dostanie swoją. Warto pamiętać, żeby schłodzić sałatkę w lodówce przed podaniem.
Lato to królestwo owoców. Na straganach piętrzą się pękate czereśnie, soczyste truskawki i maliny. Ale to tylko początek listy darów lata. Bo są jeszcze jeżyny, wiśnie i borówki. Warto również przypomnieć sobie o zapomnianych porzeczkach i agreście, które są nie tylko bazą do przetworów, którymi cieszymy się potem zimą. Jest jeszcze arbuz, a las z kolei hojnie obdarza nas jagodami.
Owoce możesz dowolnie łączyć i za każdym razem inaczej. Bo możliwości kombinacji są właściwie nieskończone. Jedynym ograniczeniem jest… twoja wyobraźnia. Świetnym dodatkiem do sałatek owocowych będzie jogurt naturalny, który posłuży jako sos. W wersji bardziej kalorycznej doskonale sprawdzi się kleks bitej śmietany. Sałatkę możesz ozdobić świeżymi listkami mięty albo bazylii, a jeśli chcesz zwiększyć kaloryczność sałatki, dodaj banana – wówczas z powodzeniem posłuży ci jako drugie energetyczne śniadanie albo posiłek po treningu.
Co ciekawsze, arbuz i truskawki możesz użyć również jako składnik sałatek, które będą samodzielnym daniem albo wytrawnym dodatkiem do potraw. Arbuz świetnie komponuje się z serem feta, a smak całości podkreśli sos z miodu i sok z cytryny.
Feta zresztą odnajdzie się również z truskawkami, dodaj do tego garść świeżej rukoli, a całość polej octem balsamicznym. Truskawkowa sałatka będzie znacznie pożywniejsza, jeśli wzbogacisz ją kawałkami grillowanej piersi z kurczaka.
Składniki:
Sposób wykonania:
Smacznego!
Ale sałatkę owocową przygotujesz bez problemu również w inne pory roku. Poza krajowymi owocami dostępnymi przez cały okrągły rok, możesz skorzystać z egzotycznych, od których uginają się półki w supermarketach. Banany, kiwi, ananasy, mango – to również wspaniała baza, dzięki której przygotujesz smaczne i pożywne sałatki owocowe.
Wyprawka do przedszkola - o czym trzeba pamiętać