Pstrąg jest rybą słodkowodną, która w Polsce – oprócz łososia, tuńczyka czy makreli – jest jednym z najczęściej wybieranych gatunków. Posiada wiele właściwości o charakterze zdrowotnym a także jest jedną z tańszych i powszechniejszych ryb w sprzedaży. W tym artykule dowiecie się, dlaczego tą rybę warto włączyć w swoje menu nie tylko w piątki lub przy tradycyjnych Polskich Świętach.
Spis treści
TogglePstrąg składa się z kilku gatunków ryb z rodziny łososiowatych. Najczęściej są to ryby drapieżne, które zamieszkują najczystsze okoliczne wody – jeziora czy lokalne strumyki. Występują najczęściej w Europie czy Azji Północnej. Jednocześnie w ostatnich latach zdecydowano, aby kilka gatunków pstrąga zasiedliło inne kraje – Australię czy Nową Zelandię w celu wypierania innych gatunków ryb hodowanych w tych krajach.
W Polsce zauważyć można pstrągi potokowe, pstrągi tęczowe a także źródlane. Pstrąg tęczowy w naszym kraju jest gatunkiem najczęściej hodowanym w celach konsumpcyjnych, a jednocześnie największa ilość hodowli znajduje się w województwach na północy Polski. Z kolei pstrąg potokowy jest wykorzystywany do zarybiania rzek i znajdziemy go zazwyczaj na terenach górskich.
Jedną z największych zalet pstrąga jest jego niewielka kaloryczność, a jednocześnie wielkim plusem jest jego skład – przeważająca większość to pełnowartościowe białko łatwo przyswajalne dla człowieka, stąd jego wartość zestawia się i konfrontuje nawet z białkiem w mięsie. Pstrągi są rybami, które oferują największą ilość drogocennych witamin i minerałów, a także kwasów omega – 3. Taki skład pożywienia wpływa prozdrowotnie – szczególnie na układ krwionośny, krążenia a także prawidłową pracę serca. W pstrągu znajdziemy również takie minerały jak : fosfor, wapń, magnez czy żelazo.
Osoby regularnie spożywające ryby, zachowają zdrowie, a także rzadziej będą zapadały na choroby związane z Alzhaimerem czy demencją. Można stąd wywnioskować, iż koniecznym jest, aby ryby znajdowały się na naszym talerzu jak najczęściej.
Pstrąg nie jest rybą „nowoczesności” – jego obecność można zaobserwować w kuchni staropolskiej, gdzie znajdowała swoje miejsce w różnorakich daniach , ale najbardziej była znana w postaci pstrąga na niebiesko, która była przyrządzana na wywarze z jarzyn i octu.
Aby zachować największe właściwości zdrowotne pstrąga warto przyrządzić go na parze lub na grillu. Także pstrąg z piekarnika będzie dobrą możliwością wydobycia z ryby najlepszych składników dla zachowania zdrowia. Jednocześnie można przyrządzać różnorakie zupy na bazie pstrąga, które także będą smakowały nawet najmłodszym dzieciom. Pstrąg pieczony może być przyrządzany w świeżych ziołach, gdzie uzyska niesamowity smak i zapach. Będzie idealnym daniem nie tylko na domowy obiad, ale jednocześnie na spotkanie ze znajomymi.
Jak sporządzić grillowanego pstrąga? Do tego najłatwiej będzie użyć specjalnie przystosowanego koszyka, który można zakupić w każdym sklepie. Dzięki odpowiedniemu kształtowi, odwracanie ryby będzie o wiele łatwiejsze i sprawniejsze. Pod taki koszyk warto podłożyć specjalną tackę, aby tłuszcz wytapiający się z ryby nie wytworzył niebezpiecznych substancji. Wystarczy dodać sałatkę i mamy gotową rybę!
Możemy również wykorzystać pstrąga w innym daniu – wędzony pstrąg jest jednym z bardziej smaczniejszych, polecanych i łatwiejszych do przygotowania potraw. Tą rybę można podać skropioną z sokiem z cytryny a jednocześnie doprawić wybranymi ziołami lub solą i pieprzem. Jednakże warto nie zapominać o tym, iż wędzenie zmniejsza wartości odżywcze. Warto też wędzić je samodzielnie ze względu na mniejszą ilość szkodliwych związków.
Pamiętajmy więc o częstszym spożywaniu ryb – dla naszego zdrowia!
Wyprawka do przedszkola - o czym trzeba pamiętać