Ryby są nie tylko smaczne, zdrowe – są niezmiennie obecnym składnikiem kuchennych wariacji i rewolucji. Są też jednym z podstawowych elementów wielu diet redukcyjnych. Zrzucanie kilogramów wiąże się z obcięciem deficytu kalorycznego i przyrządzania potraw niskokalorycznych między innymi z chudych ryb. Jedną z często jadanych ryb jest okoń – jakie ma właściwości zdrowotne i czy nadaje się on dla każdego? Zobaczmy.
Spis treści
ToggleOkoń jest rybą bardzo popularną i łatwo dostępną. Poławia się go w polskich jeziorach, stawach i płytkich wodach nadmorskich. Ze względu na brak okresu ochronnego upolować go można o każdej porze roku. Należy do jednego z tańszych gatunków ryb – jest to kolejny powód, dla którego często gości na polskich stołach.
Okoń należy do ryb chudych – w 100 g mięsa znajduje się jedynie 2 g tłuszczy, są to jednak niezwykle dobre dla zdrowia nienasycone kwasy tłuszczowe oraz kwasy omega-3, w tym DHA odpowiadający za prawidłowe funkcjonowanie narządu wzrokowego oraz stymulację komórek nerwowych.
Okoń jest bogatym źródłem selenu, który przyczynia się do zwiększenia odporności organizmu. Selen jest składnikiem enzymów – chroni przed wolnymi rodnikami, bierze udział w procesach metabolicznych komórki oraz hormonów tarczycy. Zawarta jest w nim także witamina B6 wspomagająca syntezę enzymów i hormonów oraz witamina D, która bierze czynny udział w procesach immunologicznych i procesach metabolicznych kości. Jedzenie okonia wspomaga także ochronę organizmu przed zachorowaniem na półpasiec i nowotwory oraz w leczeniu i zapobieganiu depresji.
Wysoka zawartość wielonienasyconych kwasów tłuszczowych sprawia, że okoń zalecany jest w profilaktyce i leczeniu takich chorób jak astma, choroby układu krwionośnego, miażdżyca czy reumatoidalne zapalenie stawów. Wielonienasycone kwasy tłuszczowe przyczyniają się do zmniejszenia zdolności płytek krwi do agregacji a tym samym do zmniejszenia ryzyka występowania zakrzepów oraz zwiększenia odporności organizmu na działanie patogenów i toksyn.
Mięso okonia jest białe i soczyste, charakteryzuje się delikatnym smakiem – aby go podkreślić najlepiej jest przyrządzić rybę w wersji gotowanej, na parze, grillowanej bądź pieczonej. Jedną z propozycji dań jest okoń morski grillowany z pieczarkami, papryką oraz pomidorami. Można przyprawić go ziołami bądź skropić sokiem z cytryny.
Okoń jest doskonałą rybą dla osób będących na diecie redukcyjnej, nie tylko ze względu na niski indeks kaloryczny ale także szereg drogocennych składników odżywczych.
Tak, okoń jest zazwyczaj uważany za rybę z dość dużą ilością ości. Oczywiście, ilość ości w mięsie okonia może różnić się w zależności od rozmiaru ryby oraz sposobu, w jaki jest ona przygotowywana. Jednak ogólnie rzecz biorąc, okoń posiada dość dużo drobnych ości, które mogą utrudniać jedzenie mięsa tej ryby. Dlatego zazwyczaj zaleca się dokładne usunięcie ości przed podaniem mięsa okonia na talerzu.
Cena okonia morskiego zależy od wielu czynników, takich jak miejsce połowu, sezon, metoda połowu oraz dostępność na danym rynku. W zależności od tych czynników, cena okonia morskiego może się różnić w różnych regionach i sklepach. Jednakże, według badań rynkowych, cena za kilogram okonia morskiego na rynku europejskim waha się od około 20 do 40 euro, co odpowiada około 90-180 złotych za kilogram. Warto jednak pamiętać, że ceny te są tylko przybliżone i mogą się zmieniać w zależności od aktualnej sytuacji na rynku.
Pomimo szeregu właściwości zdrowotnych okoń nie jest odpowiedni dla kobiet w ciąży i dzieci ze względu na zanieczyszczenie związkami rtęci, które mogą powodować zaburzenia rozwojowe u dzieci oraz wywołać szkody neurologiczne u płodu.
Wyprawka do przedszkola - o czym trzeba pamiętać