Cytrusy są nieodłącznym elementem diety każdego z nas. Posiadają wiele składników odżywczych i błonnika pokarmowego. Ponadto należą do najczęściej uprawianych owoców na świecie. Hoduje się je w Australii, Azji, ciepłych rejonach Ameryki Południowej i Północnej, a także w Europie. Drzewko cytrusowe można uprawiać również w domowych warunkach. Należy jednak pamiętać że owoce nie będą tak dorodne jak te, które można kupić w sklepie, a pierwsze zbiory można otrzymać dopiero po kilkunastu latach. Owoce cytrusowe w swoim składzie zawierają oprócz błonnika pokarmowego flawonoidy, liczne składniki mineralne oraz witaminy z grupy C, B i foliany. Można dodawać je do herbaty. Są również świetny dodatkiem do śniadania w formie musli czy owsianki, sprawdzą się również jako składnik lekkiej sałatki, ciastek, wypieków, domowej granoli i koktajli.
Spis treści
ToggleDo owoców cytrusowych można zaliczyć:
Dzięki dużej zawartości witaminy C owoce cytrusowe przyczyniają się do wzmocnienia układu odpornościowego i są polecane szczególnie zimą w okresie, w którym organizm jest narażony na przeziębienia. Cytrusy pomagają również w wchłanianiu żelaza z diety, co chroni przed anemią. Regularne stosowanie wspomaga obniżenie poziomu cholesterolu LD we krwi, co pozytywnie wpływa na dolegliwości sercowo-naczyniowe. Zmniejszają również ryzyko zawału i chorób serca. Mają również pozytywny wpływ na utrzymanie równowagi kwasowo-zasadowej organizmu. Częste spożywanie cytrusów wpływa również pozytywnie na osoby odchudzające się ponieważ mają mało kalorii i zawierają ligninę, która spowalnia proces trawienia i zwiększa poczucie sytości. Warto pamiętać, że cytrusy wpływają na metabolizm leków takich jak antybiotyki, leki przeciwzapalne i stosowane na nadciśnienie. Mogą się również przyczynić do powstania reakcji alergicznej pokarmowej, wziewnej i skórnej. Nie są zalecane u osób borykających się z nadkwasotą, zgagą i wrzodami żołądka.
Nie ma większych przeciwwskazań do stosowania cytrusów podczas ciąży. Kobiety powinny zachować jednak umiar w ich spożywaniu. Owoce cytrusowe należą do roślin o właściwościach alergogennych i ich nadmierne stosowanie może przyczynić się do powstawania alergii u dzieci. Należy także uważać ponieważ należą one do owoców mocno pryskanych i zanim pojawią się na naszych stołach są wzbogacane produktami chemicznymi, dzięki którym dłużej zachowują piękny kolor i świeżość. Kobiety w stanie błogosławionym powinny unikać chemii. Dla niektórych z nich utrapieniem może być również to, że cytrusy wywołują zgagę i niestrawności, o które nie jest trudno w okresie ciąży.
Owoce do diety małych dzieci powinno dodawać się stopniowo i zaczynać od tych, które najmniej podrażniają ich delikatne narządy. Najlepiej zacząć podawać cytrusy niemowlakom po ukończeniu pierwszego roku życia. Dobrym pomysłem jest pokazanie dziecku smaku owoców krajowych, a następnie przejście do tych bardziej egzotycznych. Zasady te wiążą się również z silnym działaniem alergizującym cytrusów. W taki sposób zmniejsza się również ryzyko narażenia dziecka na środki chemiczne, którymi pryskane są owoce cytrusowe.
Wybór odpowiednich cytrusów dla dziecka jest bardzo ważny, zwłaszcza że owoce te są bogate w witaminę C, błonnik, potas i inne składniki odżywcze, które wspomagają zdrowy rozwój. Oto kilka cytrusów, które mogą być dobrym wyborem dla dzieci:
Przy wprowadzaniu cytrusów do diety dziecka warto pamiętać o kilku wskazówkach:
Cytrusy są ważnym elementem diety ze względu na ich bogaty skład, dużą zawartość witaminy C, wyjątkowy smak i wiele właściwości wspomagających funkcjonowanie organizmu.
Wyprawka do przedszkola - o czym trzeba pamiętać