Owoc leszczyny na tle innych orzechów wyróżnia jedna właściwość – wysoka wartość witaminy młodości i płodności, czyli E. Sprawia, że skóra pozostaje odpowiednio nawodniona, poprawia jej koloryt i kondycję, a u mężczyzn zwiększa ilość i ruchliwość plemników. Nie jest to jednak jedyny powód, dla którego warto sięgnąć po orzechy laskowe. Przekonaj się, jakie korzyści płyną z codziennego spożywania bakalii i dlaczego powinno się je włączyć do cotygodniowego menu.
Spis treści
ToggleJeżeli cierpimy na niedobór witaminy E w organizmie, należy zaopatrzyć się tylko w 100g orzecha laskowego. Tyle bowiem wystarczy, aby pokryć prawie 100% dziennego zapotrzebowania i cieszyć się wspaniałą cerą wolną od trądziku. Jeżeli chodzi o kalorie, bakalie uplasowały się, jako jedne z najwyższych, bo posiadają ich aż 628, ale tym samym dostarczają 60% tłuszczu (niezbędnego do wchłaniania witamin), 17% węglowodanów i 15% białka. Niedobór witaminy E w organizmie prowadzi do rozdrażnienia, osłabienia, problemów z koncentracją i bezpłodności.
Kobiety zmagające się z bolesną miesiączką mogą śmiało sięgać po orzecha laskowego ze względu na występującą w nich pirodyksynę, witaminę B6, która łagodzi comiesięczne objawy. Natomiast witamina B1 pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego. Grupa witamin B wspomaga dostarczanie magnezu, który usprawnia pamięć i sprawia ulgę w czasie wzmożonego stresu, napięcia nerwowego lub zmęczenia. Kobiety w ciąży powinny być szczególnie zainteresowane witaminą B9. Dostarcza niezbędnego w okresie 9 miesięcy kwasu foliowego, którego niedobór może prowadzić do zaburzeń rozwoju płodu, łagodzącego objawy porannych mdłości.
Dla cukrzyków jest to jedna z najlepszych opcji wśród orzechów. Jest udowodnione, iż orzech laskowy obniża poziom cukru we krwi i tym samym zapobiega cukrzycy typu 2. Spożywanie tylko 60g dziennie pozwala na kontrolowanie glikemii i stężenia lipidów.
Mylne jest pojęcia, jakoby tłuszcz należałoby wyeliminować z diety odchudzającej. Nic bardziej błędnego, jeżeli rozmawiamy o zdrowych tłuszczach w orzechach. Wręcz przeciwnie. Orzechy posiadają tłuszcze wspomagające spalanie tkanki tłuszczowej. Od dzisiaj płaski i wyrzeźbiony brzuch może być łatwiejszy do osiągnięcia ze względu na dominację kwasów tłuszczowych jednonienasyconych. Nie należy jednak przesadzić i spożywać je w umiarkowanych ilościach.
Osoby pijące duże ilości kawy powinny zainteresować się właściwościami orzecha laskowego. Posiada on bowiem magnez, którego niedobór prowadzi do skurczy mięśni, szczególnie łydek, bezsenności i stresu. Natomiast anemicy powinni się ucieszyć na wieść, iż dostarcza podwójną dawkę na zapotrzebowanie w miedzi.
Nie wolno jednak utracić umiaru ze spożywaniem owocu leszczyny ze względu na przekraczający siedmiokrotnie poziom manganu. Jego codzienne przedawkowanie może prowadzić do zaburzeń układu nerwowego takich jak schizofrenia, demencja lub pogarszanie się objawów choroby Parkinsona.
W walce z nadciśnieniem, miażdżycą i zakrzepami również można sięgnąć po pomoc tychże bakalii. W 100g znajduje się aż 680mg potasu, który reguluje ciśnienie krwi. Kwasy tłuszczowe zmniejszają poziom złego cholesterolu LDL, a podnoszą z kolei tego dobrego HDL i tym samym zapobiegając miażdżycy. Aminokwas zwany argininą rozluźnia mięśnie naczyń krwionośnych, przez co zwiększa ich światło, a wspomniana już witamina E dodatkowo zapobiega sklejaniu się płytek krwi. Jak widać orzechy laskowe są niczym innym, jak kopalnią zdrowia!
Cena orzechów laskowych nie powinna przekraczać 15zł za kilogram. Dostawców można znaleźć niemal w nieograniczonych ilościach na takich stronach, jak olx.pl czy gumtree.pl, w każdym mieście w Polsce. Najbardziej wartościowe są orzechy kupowane w łupinach także w kwestii walorów smakowych. W tym stanie nadal są pełnowartościowe w minerały, a ich smak jest intensywniejszy i bogatszy.
Wyprawka do przedszkola - o czym trzeba pamiętać