Picie owoców i warzyw to doskonały sposób na redukcję wagi. Zawarty w tych produktach naturalny błonnik przyspieszy pracę metabolizmu i oczyści cały organizm. Dodatkowo, duża dawka witamin wpłynie pozytywnie na wygląd cery, która stanie się promienista i gładka. Składniki na koktajle to nie tylko warzywa i owoce, można dodać do nich również płatki owsiane lub orkiszowe, siemię lniane oraz inne nasiona i przyprawy, które nie tylko wzbogacą ich smak, ale również spowodują, że nasze płynne dania będą bardziej sycące.
Spis treści
ToggleW zasadzie wszystkie warzywa i owoce można wykorzystać w ich przygotowaniu. Dobrym rozwiązaniem jest zaopatrzenie się w sporą dawkę zielonych warzyw, ponieważ zawierają one najwięcej błonnika pokarmowego, który pomoże nam w oczyszczeniu jelit z zalegających resztek pokarmowych. Błonnik hamuje również wchłanianie węglowodanów, dzięki czemu nie odkładają się one w naszym organizmie, a tym samym nie powodują rozrostu tkanki tłuszczowej. Zielone koktajle to również bogate źródło witaminy A i C – szczególnie duże pokłady tych witamin znajdują się w rukoli, sałacie oraz jarmużu. Dobrym rozwiązaniem jest również picie szpinaku – to również bogate źródło witamin, a oprócz nich w jego składzie możemy znaleźć także kwasy omega 3, które obniżą poziom złego cholesterolu we krwi.
Jeśli chodzi o owoce, to musimy pamiętać o tym, że w ich składzie znajduje się wiele cukrów prostych, które odpowiadają za tycie, więc lepiej jest, gdy w naszych koktajlach dominują warzywa. Dobrymi owocami, które można włączyć w skład naszych płynnych potraw są: grejpfruty i pomarańcze (szczególnie te pierwsze są niskokaloryczne oraz przyspieszają spalanie tłuszczy), gruszki (bogate źródło cennego błonnika) oraz porzeczki i maliny (mają najwięcej antyoksydantów). Do składników koktajli można również włączyć żurawinę, ponieważ pomaga ona w oczyszczeniu organizmu z toksyn.
Jeśli zdecydujemy się włączyć koktajle do naszej codziennej diety pamiętajmy o tym, że nasze posiłki nie muszą składać się wyłącznie z płynnych postaci. Wystarczy wypić szklankę owoców i warzyw zmiksowanych z ziarnami i przyprawami przed każdym posiłkiem. Oprócz tego ważne jest, by ograniczyć spożywanie przetworzonych produktów, których puste kalorie szybko odkładają się w organizmie i zmieniają na tkankę tłuszczową. Oprócz tego warto jest odstawić białe pieczywo, słodycze, tłuste mięsa i ryby. Te dwie proste zasady stosowane przez 2-3 tygodnie dadzą efekt szybkiej utraty wagi. Oprócz tego przy włączeniu do diety aktywności fizycznej (może to być zwykły spacer) można zauważyć mniejszy obwód w talii, udach i biodrach. Efektem ubocznym stosowania diety jest również piękna, promienista cera, lepsza kondycja włosów oraz wzmocnione paznokcie. Zniknie również uczucie zmęczenia i bóle głowy. Pamiętaj, że dobrym sposobem na pobudzenie pracy jelit jest również zastosowanie odpowiedniej mieszkanki przypraw. Szczególnie polecana jest kurkuma i chili – nie tylko wzbogacą one smak warzywnych koktajli, ale również przyspieszą pracę metabolizmu, a co za tym idzie, możemy szybciej pozbyć się zbędnych kilogramów.
Wyprawka do przedszkola - o czym trzeba pamiętać