Alergia pokarmowa – przyczyny, testy i zapobieganie

Alergia pokarmowa – przyczyny, testy i zapobieganie

Alergia jest to nieprawidłowa reakcja tkanek na oddziaływanie różnych obcych substancji zwanych alergenami. Jest to reakcja układu odpornościowego, wywoływany jest stan zapalny w organizmie.

Alergia pokarmowa jest jednym z rodzajów alergii, gdzie alergenem będą produkty spożywcze. Wyróżnia się dwa rodzaje alergii pokarmowej ze względu na przeciwciała, które wysyłane są do walki z alergenem (IgE). Są to alergia pokarmowa IgE-zależna i alergia pokarmowa IgE-niezależna.

W alergii Ige-zależna reakcja układu immunologicznego jest bardzo szybka – objawy alergii pojawiają się w ciągu kilku minut do 2 godzin po spożyciu alergenu. Może dojść do wstrząsu anafilaktycznego, który stanowi bezpośrednie zagrożenie życia.

W alergii IgE-niezależnej objawy są znacznie opóźnione i mogą pojawić się nawet kilka dni po zjedzeniu pokarmu. Alergeny przedostają się do krwi przez jelito. Przeciwciała łączą się z alergenami i krążą po organizmie, inicjując stany zapalne w tkankach i organach.

Alergia pokarmowa a nietolerancja

Alergia pokarmowa to nie to samo, co nietolerancja. Należy rozróżniać te dwie choroby. Nietolerancja nie wiąże się z reakcją odpornościową, a wynika z braku lub niedostatecznej ilości czynnika, który pomaga w trawieniu lub wchłanianiu jakiegoś składnika pokarmu.

Jest to przeważnie uczulenie na gluten, lub alergia na mleko czyli nietolerancja laktozy.

Przyczyny alergii pokarmowej

Główną przyczyną alergii są głównie kwestie uwarunkowania genetycznego, przez które wywołana jest wyżej wspomniana nie odpowiednia reakcja organizmu, jego układu odpornościowego lub w przypadku nietolerancji brak elementu w organizmie pomagającego przyjąć lub strawić daną substancję.

Testy na nietolerancje pokarmowe

Pierwszym i najważniejszym elementem w rozpoznawaniu alergii pokarmowej jest wywiad lekarski. Lekarz zapyta o rodzaj pokarmu powodującego objawy, po jakim czasie pojawia się reakcja na pokarm i w jakiej sytuacji oraz czy występują jakieś inne choroby alergiczne bezpośrednio u zainteresowanej osoby oraz w jej rodzinie. W trakcie badania lekarz skupi się na poszukiwaniu oznak chorób alergicznych i prawdopodobnie zaleci wykonanie testów alergicznych.

Wykonuje się testy skórne ( wstrzykiwanie roztworu alergenu, nałożenie kropli roztworu alergenu na skórę lub nakładanie bibuły nasączonej roztworem alergenu). Dodatni wynik testów skórnych z alergenami określonych pokarmów nie zawsze potwierdza uczulenie na ten alergen, istotniejszy jest wynik ujemny, pozwalający ją wykluczyć.

Inne badania mogące pomóc przy rozpoznaniu alergii to na przykład biopsja błony śluzowej przewodu pokarmowego, badanie krwi – oznaczenie poziomu przeciwciał w surowicy lub badania o charakterze pomocniczym.

Stosuje się także próbę prowokacyjną polegającą na podaniu choremu uczulającego go pokarmu pod kontrolą lekarza i obserwacja, czy dojdzie do wystąpienia objawów. W praktyce stosuje się dietę eliminacyjną, pozbawioną uczulającego pokarmu – zanikanie objawów po wprowadzeniu tej diety i ich ponowne pojawianie się w przypadku spożycia uczulającego pokarmu są dowodem na występowanie alergii.

Zapobieganie

Najważniejszym elementem zapobiegania alergii pokarmowej jest dieta eliminacyjna, w której wyklucza się dany alergen, jednocześnie uzupełniając zapotrzebowanie na składniki odżywcze.

Dietę wspomaga się leczeniem farmakologicznym – kromony i ketotifen, leki przeciwhistaminowe, glikokortykosteroidy. Ponadto chorzy zagrożeni wstrząsem anafilaktycznym powinni zawsze nosić przy sobie ampułkostrzykawkę z adrenaliną.

Ponadto wykazano, że karmienie piersią co najmniej 4–6 miesięcy może chronić przed pojawieniem się tej choroby. Po 6 miesiącu życia należy ostrożnie wprowadzać do diety dziecka nowe pokarmy na przykład mleko czy jaja (najlepiej zaczynać od minimalnych ilości, a następnie je zwiększać, uważnie obserwując reakcję organizmu dziecka).

Redakcja

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.