Niewiele osób ma świadomość tego, iż w zaburzeniach psychicznych – a w szczególności o znamionach depresji – jedną z ważnych funkcji pełni spożywana dieta. W takiej sytuacji ważnym składnikiem – który powinien znaleźć się w diecie – jest właśnie tryptofan. Człowiek nie jest w stanie wytwarzać powyższego pierwiastka samodzielnie, w związku z tym konieczne jest dostarczanie go wraz z pożywieniem.
Jest to jeden z aminokwasów biogennych, który w szczególności bierze udział w syntezie białek a także powinien być dostarczany różnymi drogami np. w posiłku do organizmu człowieka. Ten pierwiastek ma ogromny wpływ na prawidłowe funkcjonowanie organizmu z powodu istotnej funkcji związanej z jego udziałem w reakcji chemicznej powstawania serotoniny, nazywanej hormonem szczęścia. Serotonina wpływa na bieżący nastrój człowieka, samopoczucie psycho – fizyczne a także apetyt. Brak powyższego hormonu w organizmie może się przyczynić do zapadnięcia na choroby psychiczne ale przede wszystkim na depresję.
Tryptofan współtworzy powstawanie melatoniny, która odpowiada za produkcję hormonu snu i utrzymywanie odporności organizmu.
Właściwa ilość tryptofanu w organizmie człowieka wpływa na zwiększanie odporności ale także bierze aktywny udział w syntezie witamin – w szczególności Wit. B6 i PP. Powyższy pierwiastek i jego rozkład wiąże się jednocześnie z ochroną oczu przez cały rok ale w szczególności pełni ważniejszą funkcję – chroni przed niebezpiecznym promieniowaniem UV. U kobiet karmiących ten aminokwas odpowiada za prawidłowy przebieg procesu laktacji.
W przypadku niedoboru mogą występować takie objawy jak: bezsenność, wahania nastroju a także specyficzne oznaki związane często z chorobami o podłożu psychicznym jak : stany lękowe, nerwice czy przygnębienie w sytuacjach codziennych. Jednocześnie w kwestii apetytu może występować częste przejadanie się i brak kontroli wagi.
W przypadku takich symptomów jak – suchość w ustach, częsty ból głowy, wymioty czy nudności – możemy podejrzewać, iż brakuje w naszym organizmie w odpowiedniej dawce tryptofanu. W bardziej skrajnych przypadkach obserwuje się brak koordynacji ruchowej, degradację mięśniową, stopniowe zahamowanie wzrostu czy występowanie problemów z wątrobą.
Ważne jest – w przypadku każdego suplementu – aby zapoznać się szczegółowo z dołączoną do produktu ulotką i ściśle stosować do zaleceń a w szczególności nie dozować suplementu na własną rękę, co pozwoli uniknąć niebezpiecznych skutków ubocznych. Dawkowanie tryptofanu wynosi od 500 do 2 tysięcy mg dziennie – wyłącznie przed snem. W znacznie mniejszej dawce (do 1000 mg) możemy ten pierwiastek przyjmować w przypadku zastosowania pomiędzy posiłkami.
Taki suplement najczęściej nosi nazwę L- tryptofanu i jest łączony z ziołami i wieloma substancjami innego pochodzenia. Najczęściej zalecane jest przyjmowanie produktu raz dziennie. Tryptofan występuje jednocześnie w naturalnych produktach spożywczych i będą to białko jaja, dorsz, pestki dyni czy słonecznika, ziarna sezamu ale także w produktach pochodzenia mlecznego – serze żółtym czy mleku.
Obecnie tryptofan i suplementy, które mają ten pierwiastek w swoim składzie cieszą się wśród klientów bardzo dobrą opinią, jednakże należy bardzo uważnie stosować się do zaleceń producenta. Brak lub nadmiar powyższego pierwiastka może przynosić negatywne skutki, dlatego warto dozować jego należyty poziom w organizmie.