Cukrzyca to jedna z najczęściej spotykanych chorób cywilizacyjnych. Dotyka ona głównie osoby, które cierpią na nadciśnienie tętnicze, choroby serca oraz nadwagę. Podstawą do leczenia cukrzycy jest odpowiednia dieta i aktywność fizyczna. Nie od dziś wiadomo, jak ważną rolę dla naszego organizmu pełnią owoce i warzywa. Owoce są bogate w niezbędne minerały takie jak wapń oraz witaminę C. Jednak nie wszystkie są dozwolone dla cukrzyków. Jakie owoce powinny znaleźć się w jadłospisie cukrzyka?
Dieta cukrzyka jest nieco ograniczona i powinna zawierać niezbędne minerały takie jak błonnik. Dlatego cukrzykom zaleca się spożywanie produktów pełnoziarnistych, bogatych w ten składnik. Poniżej przedstawiamy listę składników odżywczych, które powinny znaleźć się w jadłospisie osób cierpiących na cukrzycę.
Jeśli chodzi o płyny, to należy ograniczyć spożywanie słodkich napojów. Osoby chore na cukrzyce powinny również unikać cukrów prostych, znajdujących się w takich produktach jak ciastka, batoniki i cukierki. Deser można zastąpić sałatką owocową lub galaretką. Jednak tego typu przekąski należy spożywać w minimalnych ilościach.
Indeks glikemiczny dotyczy wpływu określonego produktu na stężenie glukozy we krwi. Im większe IG, tym większy poziom glukozy. Jak określić taką wartość? Indeks glikemiczny danego produktu możemy sprawdzić w tabelach, umieszczonych najczęściej w książkach i artykułach naukowych. Wyróżniamy następujące rodzaje indeksu glikemicznego:
Wysoki – produkty, których indeks glikemiczny wynosi ponad 70 punktów (np. chleb pszenny, frytki, płatki kukurydziane).
Niski – produkty, których indeks glikemiczny wynosi mniej niż 55 punktów (np. twaróg, chleb razowy, biała kapusta).
Osoby chore na cukrzycę powinny spożywać produkty o niskim indeksie glikemicznym. Jeżeli IG danego produktu ma więcej niż 55 i mniej niż 70 punktów, wówczas mówimy o średnim indeksie glikemicznym.
Owoce stanowią źródło ważnych minerałów i witamin. Często stają się dla nas zamiennikiem słodyczy. Według Instytutu Żywienia i Żywności spośród owoców i warzyw owoce powinny stanowić ¼ porcji. W przypadku warzyw jest to zaledwie ¾ porcji. Osoby chore na cukrzyce mają jednak większe ograniczenia co do spożywania owoców. Z czego to wynika? W owocach znajdują się cukry proste, które niekorzystnie wpływają na poziom cukru we krwi. Wobec tego cukrzyk powinien jeść maksymalnie 300 g owoców dziennie. Według zaleceń, przy cukrzycy owoce powinny być spożywane jako II śniadanie lub podwieczorek. Dodatkowo należy je jeść z innymi produktami, gdyż taki posiłek spowolni działanie zawartych w nich cukrów.
Zgodnie z zaleceniami cukrzyk powinien jeść te owoce, które mają niski indeks glikemiczny. Ponadto należy wyeliminować dojrzałe owoce, zwierające cukry proste oraz te, które ulegają obróbce termicznej. Dieta powinna być bogata w cytrusy i owoce jagodowe. Wobec tego warto jeść jabłka, truskawki, maliny, wiśnie i pomarańcze. Zaleca się, by cukrzyk unikał owoców, zawierających dużą ilość fruktozy. Spośród nich wyróżniamy daktyle oraz rodzynki.
Osoby chorujące na cukrzycę powinny znać poziom indeksu glikemicznego poszczególnych owoców. Do owoców o niskim indeksie glikemicznym zaliczamy jagody, brzoskwinie, porzeczki, cytrusy, jabłka i czereśnie. Melony, daktyle oraz arbuzy zawierają wysoki indeks glikemiczny. Dlatego cukrzyk powinien ich unikać.
Owoce jako źródło witamin pełnią ważną funkcję w diecie cukrzyka. Jednak nie wszystkie są zalecane. Dlatego chorując na cukrzycę, wybieraj to, co naturalne i świeże, czyli jabłka, wiśnie lub gruszki. Sama natura, samo zdrowie!