Burgery to wspaniała i pyszna propozycja na lunch, obiad lub kolację. Uświetnią spotkanie towarzyskie, ale są również dobrym pomysłem na rodzinny posiłek. Burger to w końcu kultowe danie, które zjesz nie tylko w budce z fast foodami – w prosty sposób możesz przygotować je samodzielnie w domu!
Ale czym się różnią domowe burgery od tych kupowanych w sklepach i lokalach? Czy są smaczniejsze i zdrowsze? Sprawdź, jak zrobić domowe burgery wołowe.
Burger to nic innego jak rodzaj kotleta, którego bazą jest mielone mięso. Podaje się go zwykle w przekrojonej i opieczonej bułce z warzywnymi dodatkami i sosami. To kultowe danie wywodzi się ze Stanów – to wręcz ikona i symbol tamtejszej kuchni, a jego historia sięga XIX wieku. Burgery zwykle kojarzą się z przydrożną budką i sieciowymi restauracjami serwującymi dania typu fast food. Gotowe do spożycia po obróbce cieplnej dostępne są też w większości sklepów. Nie ma jednak problemu, żeby przyrządzić je samodzielnie w domu. Co więcej, to nic trudnego, a dodatkowo zyskujesz pewność co do jakości i świeżości użytych do ich zrobienia składników.
Przygotujesz je z mięsa mielonego, które możesz kupić gotowe, ale najlepszy efekt osiągniesz, jeśli mięso zmielisz samodzielnie w domu. Najczęściej do tego celu używa się mięsa wołowego, ale można spotkać również burgery drobiowe i inne.
Przede wszystkim masz świadomość, jakich używasz składników. Postaw więc na ich jakość i świeżość – wybierz mięso ze sprawdzonego źródła. Gotowe produkty są zwykle wysoko przetworzone i zawierają mnóstwo soli, a często również wzmacniacze smaku i konserwanty. Robiąc burgery w domu, masz okazję uniknąć wszelkich szkodliwych dodatków bez szkody (a nawet z korzyścią!) dla smaku. I oczywiście zdrowia! Nie bez znaczenia pozostaje również rodzaj obróbki cieplnej. Zrezygnuj ze smażenia na rzecz grillowania – świetnie sprawdzi się w tym celu patelnia grillowa posmarowana niewielką ilością tłuszczu.
Składniki:
Sposób wykonania:
Pokrojone na kawałki mięso zmiel w maszynce do mielenia mięsa. Użyj sitka o grubych oczkach!
Cebulę drobno posiekaj – tak rozdrobnioną należy następnie zeszklić na oleju.
Dodaj do zmielonego mięsa cebulę, jajko oraz przyprawy. Wszystko dokładnie wymieszaj i wyrabiaj rękami.
Teraz możesz już formować kotlety. Ostateczny kształt i wielkość zależy od ciebie, ale burgery są zwykle okrągłe, a ich rozmiar dopasowuje się do bułki. Albo… odwrotnie ☺ W każdym razie przeciętny burger waży zwykle 100-150 gramów.
Uformowane burgery smaż na dobrze rozgrzanej patelni (zwykłej lub grillowej) posmarowanej niewielką ilością oleju. Smaż po dwie minuty na każdą ze stron.
Podawaj w bułce lub samodzielnie na talerzu z dodatkami. Nie zapomnij o świeżych warzywach i sosie.
Smacznego!
Tak przygotowane burgery świetnie smakują z upieczonymi w domu bułkami hamburgerowymi. To nic trudnego! Podstawą tego rodzaju pieczywa jest lekkie ciasto drożdżowe z hojnym dodatkiem masła. Takie domowe bułki smakują o wiele lepiej niż gotowe. Są puszyste, miękkie i pyszne! Posypane na wierzchu sezamem zadowolą nawet najbardziej wymagające podniebienia. Przed podaniem najlepiej opiec je w opiekaczu.
Domowe burgery wołowe możesz podać również z frytkami. Z pewnością nie zawiodą cię pieczone frytki domowej roboty. Co więcej, możesz zaszaleć i nie ograniczać się jedynie do tradycyjnych ziemniaków – bataty, marchew, pietruszka są świetną bazą do domowych frytek. Wybrane warzywa wystarczy pokroić w słupki, skropić olejem i wstawić do piekarnika.
Jeśli jednak jesteś w trakcie diety, zrezygnuj z wysoko węglowodanowych dodatków. Ale w każdym przypadku obowiązkowe są świeże warzywa. Pomidor, cebula, sałata, ogórek – ogranicza cię tylko twoja wyobraźnia i smakowe upodobania. Do każdego burgera możesz dodać plasterek żółtego sera i uprażoną cebulkę.
Nie zapomnij przy tym o sosach! Najlepsze są takie na bazie jogurtu naturalnego. Są nie tylko o wiele zdrowsze niż majonezowe, bo z pewnością również mniej kaloryczne. Sos czosnkowy to podstawa. Ale możesz przygotować również ziołowy (do jogurtu dodaj kompozycję wielu rodzajów ziół), sos tysiąca wysp, sos musztardowy, sos koperkowy etc.
Domowe burgery wołowe to świetna alternatywa dla tak chętnie kupowanych i jadanych produktów typu fast food. Są zdrowe, smaczne i sycące. I wcale nie muszą być tuczące – legendę wysokokalorycznych i tłustych burgerów pomoże ci rozwiać przygotowanie ich na patelni grillowej. Co więcej, domowe burgery możesz przygotować nawet, jeśli nie jesz mięsa – w sieci znajdziesz mnóstwo przepisów na ich wegetariańskie wersje.